Internationella Barndagen och Barnkonventionen

Nu har det snart blivit den 20:e november igen, vilket innebär att OKIA vill uppmärksamma den Internationella Barndagen och Barnkonventionen. Barnkonventionen erkänner varje barns värde och slår fast deras rätt till överlevnad, utveckling och skydd. Den omfattar ett brett spektrum av rättigheter, inklusive rätten till utbildning, hälso- och sjukvård och en säker miljö, samt rätten att bli hörd och delta i frågor som påverkar dem. UNICEF har gått i bräschen för att förespråka implementeringen av barnkonventionen och se till att barns rättigheter upprätthålls över hela världen.

UNICEF (United Nations Children’s Fund/FN:s Barnford) är en global organisation som arbetar för att främja och skydda barns rättigheter runt om i världen. Ett av de viktigaste incitamenten är FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen), som antogs den 20 november 1989. Detta banbrytande fördrag beskriver de grundläggande rättigheter och principer som bör upprätthållas för barn överallt, oavsett nationalitet, etnicitet eller social bakgrund.

Sedan 2020 är barnkonventionen en del av svensk grundlag. År 1991 undertecknade Förenade republiken Tanzania officiellt konventionen om barnets rättigheter. Tanzania la dessutom till fördrag om frågor som rör handel med barn, barnprostitution och barnpornografi 2003 och rörande barns inblandning i väpnade konflikter 2004.

Varje år den 20 november uppmärksammar världen den internationella barndagen. Denna dag markerar årsdagen av antagandet av barnkonventionen och är en påminnelse om vikten av barns rättigheter. Det ger en möjlighet att öka medvetenheten om de utmaningar som barn står inför och att främja deras välbefinnande. UNICEF och olika organisationer och regeringar runt om i världen tar tillfället i akt att lyfta fram de framsteg som gjorts för att främja barns rättigheter och för att uppmana till fortsatta insatser för att skydda och stödja barn.

OKIAs verksamhet

OKIA har nu varit verksamt i Tanzania sedan 2013. Under dessa tio år har Barnkonventionen stått i centrum för våra värderingar och projekt. Utgångspunkten för OKIA Tanzanias arbete är att förhindra att barn placeras på barnhem. För att motverka institutionalisering av barn använder OKIA projekt som fokuserar på utbildningsstöd, företagsledning och familjeåterförening.

I vårt förebyggande arbete ser vi till att familjer inte hamnar i en situation där de behöver överväga att lämna sina barn på barnhem. Genom att bygga ekonomiskt, känslomässigt och hälsosamt starka familjer kan vi ge fler barn en tryggare uppväxt och en ljusare framtid.

Genom att skapa bättre socioekonomiska förutsättningar för familjer under barnens uppväxt och på så sätt förhindra institutionalisering av barn, detta genom projekt som har ett ekonomiskt hållbart motiv och strävar efter att vara oberoende av bistånd. Huvudfokus är att stödja ungdomar att stanna i skolan där det är möjligt, hjälpa till med yrkesutbildning där det behövs och genom våra Menstruation Health Management-klasser skapa en väg för framtida sexualundervisning i offentliga skolor.

OKIA Tanzania är tacksamma för alla donationer och bidrag som vi har fått in under dessa 10 år och har förhoppningar om att vi ska kunna fortsätta bedriva vår verksamhet i 10+ år till. Utan stöd från företag, organisationer och privatpersoner hade vi inte kunnat fortsätta vårt arbete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *